Domain név, tárhely és levelezés lehet más-más szolgáltatónál?

Lehet vagy nem lehet?
Technikailag lehet különböző helyen mindhárom, a szolgáltatók azonban általában nem szeretik ezt a megoldást.
Ennek legfőbb oka, hogy egy hiba esetén az ügyfél számára nem mindig egyértelmű, hogy melyik szolgáltatónál van probléma, ezért gyakran a vétlen felet is vagy csak őt keresi meg a problémával, rosszabb esetben felelőssé is teszi azért.
Ha például nem megy a levelezés és egy helyen van minden, akkor is lehet oka a hibának a helyi internetszolgáltató internetkapcsolatában beállt változás és tárhely szolgáltatónál történt elérési hiba egyaránt. Ha a domain egy másik helyen van, akkor pedig lehet a hiba oka a domain név karanténba kerülése vagy az MX beállítás változása is.
Ez hasonlóan alakul a weboldal elérhetőségével kapcsolatban is.

Name serverek és zóna beállítás
A levelezés- és a weboldal kiszolgálásáért felelős szervert az MX-, illetve az A recordok nevezik meg, amely beállítások a domain aktuális DNS beállításaiban szereplő szerverek zónafájljaiból olvashatók ki.
Ebből az is látszik, hogy a DNS-ek szerepe döntő jelentőségű. A DNS-ek megnevezését a domain név regisztrátoránál lehet megtenni.
A további DNS beállításokat pedig az itt meghatározott name servereken lehet elvégezni, itt adhatók meg az A-, MX, CNAME-, TXT-, stb recordok.

A legtöbb szolgáltató és mi is azt preferáljuk, ha legalább a DNS-t kiszolgáló szerver, a webszerver és a levelező szerver ugyanazon cég kezelésében áll.

© 2003-2023 Intronet Kft. Minden jog fenntartva!