Weboldal átköltöztetése leállás nélkül

Domain név átregisztrálása
Ahhoz, hogy biztosan szavatolni tudjuk a költöztetett weboldal folyamatos elérhetőségét, első lépésként át kell helyezni a domain feletti kontrollt hozzánk, hogy a megfelelő időben a megfelelő beállításokat elvégezhessük.

Koncepció a honlap átköltöztetésére
A domain név regisztrátor váltását a domain eredeti beállításainak meghagyásával végezzük el, amely szavatolja, hogy technikailag semmilyen változás ne történjen sem a weboldal elérhetőségében, sem pedig a levelezésben.
Ezután DNS-t váltunk úgy, hogy a megfelelő recordokat (A, MX) a régi szerverre irányítjuk. A DNS váltás időtartama kb. 24 óra, bekövetkezése után pedig most sem fog semmilyen változás történni, hiszen a recordok a régi szerverre mutatnak.
Ezt követően a domain tulajdonosa lementi számítógépére a weboldalt FTP-n keresztül és feltölti azt a Intronet szerverére.
Ha a honlap nem használ MySql adatbázist, akkor innentől kezdve csak az A recordot kell átírni az Intronet IP-jére és a honlap költöztetése fennakadás nélkül, észrevétlenül megtörténik.
Ha viszont MySql is tartozik az oldalhoz, érdemes egy éjjeli időpontot választani annak áttöltésére.
Az adatbázisnak nem szabad a költöztetés ideje alatt frissülnie, hiszen akkor adatok vesznének el.
Emiatt lesz egy pár óra, amíg nem lesz teljes értékű a weboldal, érdemes ezt az időszakot éjjelre tenni.
Az adatbázis költöztetés menete: először meg kell változtatni a mysql adatbázis jelszavát a phpMyAdminon,  majd kiexportálni onnan az adatbázist és feltölteni a Intronetes szerverre phpMyAdminon keresztül. A jelszavakat ezután az eredetire kell visszaállítani.
Ekkor már minden tartalom az új szerveren van, ezért a intronet.hu-n bejelentkezve a domain admin menüpontban módosítani kell az A recordot, hogy megtörténjen az átállás.

Levelezés költöztetése
Az Intronet szerverén létrehozzuk ugyanazokat a postafiókokat -lehetőség szerint ugyanazokkal a jelszavakkal-, amelyeket a régi szerveren használ!
Töltse le fizikailag is a gépére az összes levelet POP3-mal, majd változtassa meg a domain MX recordját intromail.hu-ra!
Ezt követően az internetszolgáltatók folyamatosan kezdik majd észlelni a változást, ezért lesz egy rövid időszak, amikor mindkét szerverre érkeznek levelek, így párhuzamosan érdemes ellenőrizni a két szerveren a postafiókokat. Ez az átállás időszaka, amely pár órától akár 1 napig is elhúzódhat.
Az átállás után biztonsági okokból célszerű a postafiókok jelszavát lecserélni, amelyet a webmail felület beállítások részében lehet elvégezni.

© 2003-2023 Intronet Kft. Minden jog fenntartva!